Spring naar inhoud
Terug naar overzicht

De volgende fase: meedenken over je eigen straat

Toegevoegd op 18 juni 2025

Het buurtberaad heeft zijn werk gedaan. De resultaten worden verwerkt in een Programma van Eisen. Daarmee én met de uitgangspunten van de gemeente gaan ontwerpers na goedkeuring van de raad in het najaar per straat aan de slag. Bewoners kunnen dan actief meedenken over de herinrichting van hun eigen straat.

Landschapsarchitect Klaas HIlverda, ook betrokken bij het buurtberaad, gaat hier samen met zijn collega’s aan werken. “We gaan alle uitgangspunten, eisen en informatie vertalen tot wat ons een goed ontwerp lijkt. Dat presenteren we en daar kunnen mensen op reageren. Dat kan zowel online als fysiek, tijdens een inloopmiddag of -avond.” De reacties zullen zij verwerken, waarna er weer een nieuw voorstel komt.

Per straat zal de precieze methode verschillen. “Soms is het nodig om langer door te praten of samen aan de tekentafel te gaan zitten.” Nadat de eerste reacties verwerkt zijn, komt er een voorlopig ontwerp. Dat wordt nog eens formeel aan de buurt voorgelegd. Vervolgens kunnen inwoners zogenoemde zienswijzen indienen en daarna neemt de raad het besluit.

Geen kale straten
Het eerste schetsontwerp wordt gebaseerd op de uitgangspunten van het burgerberaad, maar ook op bijvoorbeeld de technische mogelijkheden, de situatie in de grond en verkeerskundige eisen. Het burgerberaadadvies geeft vooral een ondergrens aan, bijvoorbeeld dat er een minimaal aantal bomen in de straat moet zijn. Klaas: “Het is een heel professioneel advies geworden. De deelnemers hebben aangevoeld dat ze niet voor elke straat alles in detail kunnen voorschrijven. Maar wel met de voorwaarde dat er geen kale straten zonder bomen komen of dat juist alle parkeerplaatsen verdwijnen. Als de straat zegt we willen meer plek voor fietsen, groen of bankjes dan is die ruimte er.”

Het ontwerpproces gaat van grof naar fijn. “We beginnen met de grote keuzes, maar uiteindelijk gaat het ook over wel of geen geveltuintje of een boom die meer naar links of rechts moet.”

Hoe gaat de gemeente om met tegengestelde meningen binnen een straat? “Dat zal zeker aanleiding zijn voor een apart gesprek. We gaan dan proberen tot een meerderheidsstandpunt te komen. Het is in dit soort processen zo dat nooit iedereen 100% tevreden zal zijn.”

Langdurig traject
De uitvoering zal niet overal tegelijk starten. De wijk wordt in vier segmenten verdeeld, waarbij de gemeente begint met de straten waar het onderhoud het meest urgent is. Het meedenken per deel van de wijk duurt ongeveer een half jaar en wordt afgerond met het voorlopig ontwerp. Daarna volgt de formele inzageperiode.

Het proces zal naar verwachting in het najaar beginnen. “Dat betekent dat we in sommige straten pas over een jaar starten. Het wordt een langdurig traject.” Daarbij dient de gemeente rekening te houden met andere werkzaamheden, zoals aan de trambaan en de aanpassingen aan de elektriciteitshuisjes. “Dat laatste moet voorafgaand aan de riolering. En als de straten waar de tram loopt al openliggen, wil je niet dat de straten daarnaast ook niet begaanbaar zijn.” De planning is dus complex en moet nauwkeurig in elkaar gezet worden. Als er in straten die voorlopig nog niet aan de beurt zijn nog wel onderhoud nodig is, zal de gemeente hier natuurlijk ook naar kijken.

Vanaf het moment dat het voorlopig ontwerp vastgesteld is , duurt het zeker nog anderhalf jaar voor de eerste schop de grond in kan. Dat heeft te maken met de tijd die nodig is voor de aanbesteding en de voorbereiding door aannemers.

Betrokkenheid
Klaas heeft al eerder met deze straataanpak gewerkt, bijvoorbeeld in Bezuidenhout. “Sommige straten zijn heel proactief, de inwoners zoeken elkaar op. Zij denken samen na over wat zij belangrijk vinden als straat. Soms met meerdere vergaderingen, er ontstaat dan een soort lokale democratie. Dat is voor ons als gemeente fijn. Als we allemaal individuele reacties krijgen is dat ingewikkelder. Maar ook dan proberen we tot een goede afweging te komen. Elke mening telt. Er zal uiteindelijk wel een compromis gesloten moeten worden. Maar mijn oproep is dus: zoek elkaar op en denk mee!”

Deel dit artikel:

Login om verder te gaan

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief





Geef mij een nieuwe code

Annuleren