Spring naar inhoud
Terug naar overzicht

Ken jij Operatie Steenbreek al? Lever jouw tuintegels in voor gratis plantjes.

Toegevoegd op 12 april 2022

Edwin Cornelissen – van Duurzaam Den Haag – kreeg deze estafettecolumn van stadsecoloog Esther Vogelaar toegeworpen, schrijft over Operatie Steenbreek en geeft het stokje door aan een andere specialist of idealist.

Een groot deel van onze stad zit verstopt onder een laag stenen. Dat is jammer! Gelukkig is er Operatie Steenbreek om deze stenen te vervangen voor groen. En het woord operatie is best op zijn plek. Bij een operatie, door kinderen wel eens ‘openratie’ genoemd, wordt de patiënt opengemaakt. Precies hetzelfde doen we met onze versteende stad! 
 

De versteende jungle van Den Haag

Helaas is Den Haag een van de meest versteende gemeentes van Nederland. Niet een status om trots op te zijn, vind ik zo. Het brengt ook nare gevolgen met zich mee. Versteende gebieden worden in de zomer heel heet en regenwater en stikstof worden minder goed opgenomen. Ook komen er minder dieren voor. Denk aan vogels, vlinders en bijen die uit de stad verdreven worden. En dat terwijl ze zoveel gezelligheid brengen.
 
Daar steken wij bij Duurzaam Den Haag een stokje voor! Vanuit onze actie Operatie Steenbreek helpen bewoners in hun eigen straat of buurt te vergroenen. Als bewoners bijvoorbeeld een geveltuin aanleggen of hun achtertuin onttegelen, krijgen ze van ons gratis biologische en inheemse plantjes. We kunnen ook zorgen dat er een container in de straat wordt neergezet om de tegels af te voeren als alle buren samen een actie organiseren. Maar niet alleen voor-, achter- en geveltuinen tellen mee. Ook als je een andere mooie plek kent, bijvoorbeeld bij een school of buurthuis, kun je daar contact over opnemen. 

De kracht van samen vergroenen

Het leukste aan Operatie Steenbreek is hoe het mensen samenbrengt. We helpen buren om samen een straatactie te organiseren. Dan maken ze er vaak echt een feestje van! Maar we zien ook mensen die voor elkaars geveltuin zorgen, als iemand hulp nodig heeft. Groen is dus niet alleen goed voor de natuur in de stad, maar zorgt ook voor saamhorigheid in de buurt. Alle tuinen groen! Dát is het motto van de landelijke campagne Operatie Steenbreek. En hoe meer, hoe beter natuurlijk. 

Hoe kan je meedoen met Operatie Steenbreek?

Dat is heel makkelijk. Heb je minder dan 200 tegels? Dan kun je deze inleveren bij Mens & Tuin aan de Hillenraadweg 35 in Moerwijk. Daar krijg je dan meteen jouw gratis planten. Heb je meer dan 200 tegels, dan kun je jouw actie bij ons aanmelden via operatiesteenbreek@duurzaamdenhaag.nl. Wij regelen dan dat de container en plantjes voor je worden bezorgd. Wel zo handig! Dan kun jij je concentreren op het vergroenen. 
 

NK Tegelwippen

Vergeet niet alle tegels die jij hebt gewipt aan te melden bij het NK Tegelwippen. Vorig jaar hebben we de Gouden Schep gewonnen bij deze landelijk vergroeningswedstrijd tussen Nederlandse gemeentes. Mede dankzij de geweldige inzet van Gemeente Den Haag vervingen we ruim 200.000 tegels voor groen!


Het stokje draag ik graag over aan Akkie Akkerman, die zelf heel actief is in de Bomenbuurt!
 
 
Bekijk hier de livestream met Edwin voor Operatie Steenbreek van 2021.

Deel dit artikel:

Login om verder te gaan

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief

Geef mij een nieuwe code

Annuleren