Spring naar inhoud
Terug naar overzicht

Naast én met elkaar

Toegevoegd op 24 mei 2022

Elke maand schrijft Ernst Steigenga, voorzitter van autodeelcoöperatie Bomenbuurt DEELt, een column over 'zijn' Bomenbuurt.

Begin mei was ik in de Verenigde Staten, in Utah. Deze staat is bekend van het grote zoutmeer bij Salt Lake City, de Olympische schaatshal, de Mormonen en bij sommigen wellicht van de prachtige Nationale Parken als Zion, Bryce of Arches. Maar volgens mij niet als dichtstbevolkte staat van de Verenigde Staten. En toch, een 16-baanssnelweg door en langs Salt Lake City duurt met 55 mph – zo’n 88 km/u – dik 70 minuten om de agglomeratie van SLC te doorkruisen. Ook in de stad en voorsteden pronken minimaal 8 rijbanen op doorgaande wegen en minstens 2 hele ruime in de stilste woonstraten. 

De ruimte voor auto’s is enerzijds voorstelbaar vanwege de uitgestrektheid die de VS kenmerkt en de afstanden die moeten worden overbrugd. Anderzijds moest ik wennen aan het beeld dat kinderen met de auto naar school, sport en nog veel meer worden gebracht. Tot mijn plezier zag ik ook in Utah elektrische bakfietsen, fietsaanhangers en de bijbehorende fietsbanen naast, en soms zelfs tussen, autorijbanen. Toch stonden de meeste bikes op dragers achterop auto’s om elders in de natuur te gaan fietsen.

Naast de enorme hoeveelheid ruimte voor de vele auto’s en andere mobiliteit vielen me de vele speelplaatsen voor kinderen op. Bij winkelcentra, naast scholen, bij parkeerplekken in de natuur: echt waar dan ook was een speelplaats te spotten. Het is niet per se de gemeente die dat aanlegt of onderhoudt. De meeste playgrounds zijn gefinancierd door bewoners, ondernemers, kerken en andere verenigingen. De rol van de gemeente blijft beperkt tot het beschikbaar stellen van ruimte. 

Bij zo’n speelplaats staat vaak een overkapping met vaste tafels en banken en enkele barbecueplekken. Het meubilair blijkt zeker op vrijdag en zaterdag populair, zelfs met een temperatuur van 10-15°C, zo ondervond ik. Natuurlijk waren het groepjes die los van elkaar gebruik maakten van deze voorzieningen. De gezelschappen zagen elkaar natuurlijk wel, en wisselden bewust of per ongeluk wat zinnen uit. 

Zoiets lijkt me wel wat voor de Bomenbuurt. Kleinschalig ruimtes creëren voor gezinnen, families, de autoDEELcoöperatie en andere vriendengroepen naast elkaar, zodat ze wellicht mét elkaar kunnen spelen, eten en babbelen. Met daarnaast plek voor verse kruiden om de groente- en vleesgerechten van de BBQ verder mee op smaak te brengen.

Ontdek hier meer over Bomenbuurt DEELt.

Deel dit artikel:

Login om verder te gaan

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief





Geef mij een nieuwe code

Annuleren