Wandelend komt ze aan. Ze houdt van lopen. En als we het over de Bomenbuurt hebben, moeten we er ook zijn, vindt ze. “Ik heb echt zin om samen met buren het Mobiliteitsplan te maken zodat fietsen, wandelen en autorijden veiliger wordt, en we de openbare ruimte efficiënt kunnen inrichten. Kijk nou eens hoe vol en druk het hier is,” zegt ze hoofdschuddend terwijl we het kruispunt bij de bibliotheek Fahrenheitstraat oversteken. “Dat moet en kan echt anders!”
Dat vindt niet alleen Pauline en de organisatie waarvoor ze werkt – de gemeente – maar ook de bewonerscommissie Bomenbuurt, blijkt uit hun
wijkvisie herinrichting.
Waarom het Mobiliteitsplan zo belangrijk is? Pauline hoeft nauwelijks na te denken. “Dit is cru-ci-aal omdat de manier waarop we de openbare ruimte gebruiken is veranderd. De Bomenbuurt is een oude stadswijk. Tientallen jaren geleden is de ruimte ontworpen op het toenmalige gebruik en wat men destijds belangrijk vond. Inmiddels denken buren, ondernemers en de gemeente anders over de buurt.”
“Zo wordt er meer gefietst en die fietsen moeten een plek krijgen. Er zijn veel meer én grotere auto’s bijgekomen. We komen graag in de Fahrenheitstraat om geld uit te geven, maar shoppen ook veel online zien we aan de vele bestelbusjes en koeriers in de buurt. Daarnaast snakken we naar een gezondere leefomgeving. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze kinderen en de biodiversiteit. En we willen ruimte om elkaar te ontmoeten.”
“Als basis voor die aanpassingen moet er eerst een plan gemaakt worden voor het functioneren van de openbare ruimte. Hoe willen we ons door de Bomenbuurt bewegen en waar gaan we ruimte vinden voor groen, spelen en ontmoeten. Omdat elke buurt uniek is zullen we dat samen moeten bedenken met de buurt. Er is geen standaardoplossing die we van de plank kunnen halen.”
Klankbordgroep
Ok, het Mobiliteitsplan is dus echt belangrijk voor iedereen in de wijk. “Jazeker, vervolgt ze, “en de klankbordgroep ook. Hierin zit je samen met veertien andere buren drie avonden bij elkaar en word je gevraagd mee te denken met die keuzes. Het is belangrijk dat alle belangen aan tafel zitten zodat er vanuit verschillende perspectieven naar de problemen wordt gekeken. Dus jong en minder jong, mensen met en zonder kinderen, mannen en vrouwen en alles daartussen, autogebruikers en fietsliefhebbers, meer en minder validen, asfaltburen en boomknuffelaars. En elke mening doet ertoe. We zorgen dat er naar elkaar wordt geluisterd en dat je elkaars belang begrijpt. Daar waken we over.”
“Het is wel goed om te beseffen dat er keuzes gemaakt moeten worden om de openbare ruimte toekomstbestendig te maken.”
We lopen inmiddels op de Valkenboskade in het zonnetje. Met een koffie to go in een reusable cup. “Het is wel goed om te beseffen dat er keuzes gemaakt moeten worden om de openbare ruimte toekomstbestendig te maken. Dat betekent aantrekkelijk, schoon, eerlijk en voor iedereen toegankelijk,” zegt Pauline terwijl ze zich behendig manoeuvreert langs een deelscooter. Je ziet dat ze dat vaker heeft gedaan.
De klankbordgroep bestaat niet alleen uit Bomenburen. Aan tafel zitten ook experts vanuit de gemeente. “We gaan de plannen samen maken,” benadrukt ze. “De essentie is dat we elkaar vertrouwen zodat we een open gesprek voeren. Je leert de gemeente goed kennen en wij zullen ook eerlijk en transparant het gesprek in gaan.”
Ok, en waarom is meedoen met de klankbordgroep nou zo leuk? Pauline laat een brede lach zien. “Je krijgt een kijkje in de keuken van de Haagse plannenmakerij. Dat is heel interessant, ook voor jongeren. Daarnaast werk je mee aan een plan voor je wijk waar echt iets mee wordt gedaan. En je leert allerlei verschillende buren en meningen kennen. Dat is toch hartstikke leuk en interessant!”
Ontdek
hier meer over de klankbordgroep Mobiliteitsplan.