Spring naar inhoud
Terug naar overzicht

Kleine moeite, schone buurt

Toegevoegd op 24 mei 2022

Elke maand schrijft Ineke Mulder, voorzitter van de SBOB, een column over 'haar' Bomenbuurt.

In het mooie Portugese dorp Portimão was ik op vakantie en logeerde ik in een mooi appartement met uitzicht op zee. Het oude dorp is een vissersdorpje dat wel een beetje lijkt op Scheveningen. De sfeer op de boulevard langs het strand deed heel erg denken aan Kijkduin. Heb je toch een  beetje het gevoel dat je thuis bent. 

Ook Portugese huishoudens produceren afval en uiteraard heeft de Portugese overheid afvalverzameling ook georganiseerd. In ons appartement stonden maar liefst 4 afvalbakken met ieder een andere kleur deksel. In de instructie stond goed uitgelegd dat de blauwe deksel voor karton en papier, de groene voor groente en fruit, de gele voor plastic en de grijze voor het restafval was bedoeld. En dat die kleuren correspondeerden met de ondergrondse afvalcontainers verderop in de straat. Nou dat was goed geregeld! 

Dus na een paar dagen ging ik op stap met de groene emmer, want die begon te stinken. Echter geen groene deksel te vinden in de verzamelplaats… het was vakantie dus alle tijd… dus we liepen door naar de volgende verzamelplaats. Ook daar geen groene deksel te vinden. Oké dan maar in de grijze bak gedaan en scheidden we rest en groente niet meer. Gemiste kans gemeente Portimão! De laatste dag hebben we maar liefst 3 zakken voor plastic, papier en natuurlijk de grijze van het restafval. 

Bij de verzamelplaats aangekomen bekruipt me een bekend gevoel… er ligt namelijk nogal veel ondefinieerbaar afval naast de containers. De plastic en papierbak blijken propvol te zitten. Daar sta je dan met je afvalzakken… Wonen hier soms heel veel Hagenezen? Of lijken Portugezen en Hagenezen op elkaar? 

Ook in mijn eigen Bomenbuurt zie ik regelmatig zakken en andere spullen naast de containers liggen. Zal ik alle zakken dan maar in de restbak gooien? Ik loop met m’n zakken verder naar de volgende verzamelplaats en daar kan ik gelukkig mijn zakken wel kwijt. Kleine moeite, schone buurt!

Deel dit artikel:

Login om verder te gaan

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief

Geef mij een nieuwe code

Annuleren