Spring naar inhoud
Terug naar overzicht

How are you?

Toegevoegd op 29 november 2022

In elke nieuwsbrief schrijft Ernst Steigenga, voorzitter van autodeelcoöperatie Bomenbuurt DEELt, over 'zijn' wijkje. Ditmaal over 'proberen kun je leren'. Wat kunnen we proberen in de Bomenbuurt?

Onlangs verscheen het bericht dat in de laatste 20 jaar het gebruik van fietsverlichting enorm is toegenomen. Ruim 80% van de fietsers hebben tegenwoordig werkende verlichting. Wellicht bent u, net als ik in het verleden - meestal bij de start van de herfst - staande gehouden door een agent omdat de dynamo, voor- of achterlamp het niet deed. Ik kan me de boetes van 35 gulden nog herinneren. Tegenwoordig kost dat €60! De toename van werkende verlichting lijkt niet per se het gevolg van keuzes van de fietsers. De verlichting is standaard ingebouwd in nieuwe fietsen en gaan blijkbaar automatisch aan in schemering en duisternis. 

Ik zie dat vaker. Het maken van verstandige keuzes door producenten van goederen. En ook de schijnbaar achteloze acceptatie van die keuzes door consumenten. Zouden wij dat als burgers ook accepteren? Dat de gemeente voor ons verstandige keuzes maakt die achteloos ons leven in komen en we als normaal gaan beschouwen? De voorbeelden zijn er vast, maar ik kan er zo snel niet één bedenken. Ik ken vooral gesprekken die de gemeente voert met burgers, met ondernemers over veranderingen.  

Deze zomer plaatste stadsdeel Segbroek Miniparken op parkeerplaatsen in de Beukstraat en in de Elsstraat. Sommige Bomenburen vonden het zonde van de schaarse parkeerplekken in onze wijk. Andere waren enthousiast over het groen, de bibliotheek of de herbotheek, over de zitjes en de uitstraling van rust die Miniparken brengen. Ik heb me nog niet verdiept in de evaluatie en weet ook niet of het stadsdeel ze volgend jaar weer zal plaatsen. Wat ik er goed aan vind is dat het stadsdeel heeft uitgeprobeerd wat een verandering teweeg brengt in een straat, in onze wijk. Ondernemers weten dat van praten alleen geen opbrengsten zijn te verwachten; uitproberen, vallen, aanpassen, opstaan en verder gaan hoort erbij.  

Ik hoop dat ook het stadsdeel dat gaat doen. Dat we volgend jaar met Operatie Bomenbuurt weer iets nieuws proberen in onze wijk. Misschien 3 maanden de smalle straten eenrichtingsverkeer. Of een maand een blokkade voor auto’s op de Valkenbosbrug, of bij het Thomsonplein om sluipverkeer tegen te gaan. Of een andere inrichting van het groen op het Thomsonplein bij het standbeeld van de majoor. Ook leuk, het wekelijks tijdelijk afsluiten van een geasfalteerde straat in de wijk om rolschaatsen en skaten mogelijk te maken. Mij maakt het niet zoveel uit wat de ingreep is, als het stadsdeel maar ingrepen blijft uitproberen. Alleen dan kunnen we erachter komen wat werkt in onze wijk, en voor wie dat wel of niet werkt. En al die ervaringen lijken me prima bruikbaar voor de inrichting van onze Bomenbuurt ná de vervanging van het riool.  

Deel dit artikel:

Login om verder te gaan

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief

Geef mij een nieuwe code

Annuleren