Spring naar inhoud
Terug naar overzicht

Een vaste plek voor de deelscooters

Toegevoegd op 15 oktober 2024

De manier waarop we ons voortbewegen verandert. Niet iedereen heeft meer een eigen auto voor de deur en steeds meer mensen gebruiken een deelscooter, - fiets of -bakfiets. Om kosten te besparen, vanwege ruimtegebrek en omdat het duurzamer is. Word je af en toe gek van al die voertuigen die her en der in de wijk staan? Goed nieuws: de gemeente gaat experimenteren met zogenoemde buurtmobiliteitshubs. Dat zijn parkeerplekken voor deelscooters, - fietsen of -bakfietsen. Projectleider Victor Wijdeveld legt uit.

Als je ze niet al gebruikt, heb je ze vast wel zien staan. De deelfietsen, -scooters en -bakfietsen zijn in opkomst in de stad en bieden een uitkomst om snel en gemakkelijk op je plek van bestemming te komen. Er zijn ook nadelen. Geregeld is er geen doorkomen aan op de stoep, omdat de deelrijwielen overal en nergens geparkeerd staan.

Daarom komen er door heel Den Haag buurtmobiliteithubs, óók in de Bomenbuurt. Victor Wijdeveld: ‘er zijn nu circa 25 plekken in de hele stad, dat moeten er nog veel meer worden. In de Bomenbuurt komt een aantal tijdelijke hubs om te experimenteren. We leggen niet alle hubs in één keer aan, maar doen dit stap voor stap.’

Doordat de rijwielen een vaste plek krijgen, stopt de overlast van rondslingerende rijwielen. ‘Je kunt de rit alleen starten of beëindigen in de hubs. Bovendien is het voor de gebruiker altijd duidelijk waar de rijwielen staan. Zo bieden we een alternatief voor een stad die steeds drukker wordt en waar minder ruimte is,’ aldus Victor.

De hubs in de Bomenbuurt komen bij voorkeur op parkeerplekken voor auto’s. ‘In vooroorlogse wijken is nu eenmaal weinig ruimte. We hebben naar de beste plekken gezocht in overleg met de wegbeheerder en verkeerskundige. Nu gaan we nog in gesprek met de bewonersorganisaties en ondernemersvereniging. Zij kunnen suggesties doen voor de voorgestelde locaties’, vertelt Victor.

De tijdelijke hubs bieden een mooie mogelijkheid om ervaringen op te doen voor tijdens de herinrichting van de buurt. Victor: ‘we lopen met elkaar op. We zullen er voorafgaand aan de herinrichting een aantal aanleggen. Die kunnen definitief worden of we gaan zoeken naar nieuwe plekken.’

Heb je een vraag of suggestie over de buurtmobiliteithubs? Mail naar het projectteam: buurthub@denhaag.nl.

Deel dit artikel:

Login om verder te gaan

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief





Geef mij een nieuwe code

Annuleren