Spring naar inhoud
Terug naar overzicht

Het is bijna zover: het Bomenbuurtberaad!

Toegevoegd op 15 oktober 2024

De locatie is geregeld, de loting is geweest en de experts hebben er zin in. Kortom: het is bijna tijd voor het Bomenbuurtberaad! Hieronder lichten we nog eens uit wat we tijdens het burgerberaad gaan doen, hoe het eruit komt te zien en wie de mensen van bureau EMMA eigenlijk zijn.

Wat gaat er gebeuren? 
De riolering in de Bomenbuurt wordt vernieuwd. Inwoners vroegen daarom al in 2011 aan de gemeente om naast het riool ook de openbare ruimte in de hele wijk klimaatbestendiger, veiliger en gezonder te maken. De vernieuwing van de straten en pleinen is dus op initiatief van de inwoners. Maar hoe doe je dat? Om bewoners op een gelijkwaardige manier te betrekken, doen we dit via een buurtberaad. Met een loting is een groep van vijftig mensen samengesteld die zoveel mogelijk een afspiegeling vormt van de buurt. Dus op het gebied van leeftijd, gender, koop- en huurhuizen en manier van reizen.

In vier bijeenkomsten gaat deze groep aan de slag om de gemeente een advies te geven over de nieuwe inrichting van de wijk. Hoe gaan we de ruimte verdelen tussen parkeren, wandelen, groen, speelplekken enzovoorts?

Hoe gaan deze 4 dagen eruitzien?

  • Maandagavond 21 oktober: De eerste bijeenkomst staat in het teken van kennismaken. Met elkaar en met het onderwerp. Wat is er allemaal al bedacht? Welke uitdagingen zijn er in de toekomst waar we nu al rekening mee moeten houden? En natuurlijk komt wethouder Barker langs om hoogstpersoonlijk de vraag om advies te stellen aan het burgerberaad.
  • Zaterdag 26 oktober: De tweede bijeenkomst draait om informeren en verdiepen door met diverse deskundigen en experts in gesprek te gaan. Dit zijn mensen van de gemeente, ondernemers en trekkers van de werkgroep van de buurtvereniging SBOB. Met deze kennis gaan deelnemers aan de slag met hun adviezen.
  • Zaterdag 9 november: In het eerste deel van de ochtend gaan de leden van het Bomenbuurtberaad de adviezen verder uitwerken tot een mooie poster met hun ideeën en de keuzes waar ze tegenaanlopen. Vanaf 11.30 uur kun je komen kijken als bewoner van de Bomenbuurt en jouw ideeën meegeven. Hierover sturen we nog een bericht. Ook is dit het moment dat raadsleden kunnen komen om sfeer te proeven bij het beraad. Let wel: zij mogen niet meepraten: het Bomenbuurtberaad is alleen voor de Bomenbuurters!
  • Dinsdagavond 26 november: Op de laatste dag worden de adviezen voor de laatste keer verbeterd. We voeren het gesprek over waar nog lastige keuzes liggen. Wat zijn de voors en tegens? Zo werken we naar een eindadvies namens het hele beraad.
Het eindrapport wordt later tijdens een feestelijk moment overhandigd aan de wethouder. Dat moment wordt nog gepland.

Het beraad zit erop. En nu?

De adviezen van het Bomenbuurtberaad worden door het college gezien als een ‘zwaarwegend advies’. De gemeente gaat in principe dus aan de slag met deze adviezen. Als ze toch afwijkt moet ze dat goed kunnen onderbouwen. Bijvoorbeeld omdat er te weinig geld is of omdat er wettelijke regels zijn.

Wie is EMMA?
 EMMA is een adviesbureau uit Den Haag dat veel ervaring heeft met burgerparticipatie. De laatste jaren ook veel in de vorm van burgerberaden. Zo zorgde EMMA er vorig jaar voor dat vijftig Leidenaren mee konden beslissen over het stationsgebied en dat in Haarlem inwoners momenteel meebeslissen over het onderwerp parkeren. Neem een kijkje op hun website om hier meer over te lezen.

Deel dit artikel:

Login om verder te gaan

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief





Geef mij een nieuwe code

Annuleren