Het Valkenbosplein ligt aan de rand van de Bomenbuurt. De gemeente verricht er de komende jaren ingrijpende werkzaamheden, waaronder vervanging van de riolering. Voor de werkgroep ValkenbosCultuurPlein (VCP) is dat aanleiding om met buurtbewoners ideeën te genereren. Zij wil het nu lastig toegankelijke plein toekomstbestendig maken met aanpassingen op het terrein van klimaatverandering, verduurzaming, vergroening en sociaal-culturele beleving. Deze zullen vooral voor jonge mensen van groter belang worden. Reden om hen er juist nu bij te betrekken.
Twee klassen van 5 VWO van het Chr. College De Populier in Den Haag hebben het onderwijsprogramma Fijn Plein gevolgd dat gaat over inrichting van de Openbare Ruimte. Dit programma is gemaakt door Fré Beijerling en Maarten Buijs, leden van de werkgroep VCP. Het werd samen met CKV-docent Mariske Scheper in acht lessen uitgevoerd met het oog op het creëren van een toekomstbestendig Fijn Plein voor alle gebruikers.
Op 17 december 2024 toonden de leerlingen de twaalf ontwerpen voor de herinrichting van het Valkenbosplein aan ambtenaren en buurtbewoners. Zij deden daarbij suggesties om de gebruiksruimte van het plein te vergroten en de gebruiksmogelijkheden te verruimen. Ook stelden zij ingrepen voor als groene daken of zonnepanelen. Deze vallen uiteraard niet onder de openbare ruimte, maar het geeft wel aan hoezeer de leerlingen het belang hiervan inzien. Aan beleidsmakers en gemeenteambtenaren wordt gevraagd de ideeën van deze jongeren in hun planning en uitvoering mee te nemen.
Drie van de twaalf maquettes staan tot half februari tentoongesteld in bibliotheek Segbroek aan de Weimarstraat.
Meest genoemde ideeën van jongeren voor ‘Fijn Plein’:
- De rijbaan langs de winkels aan de noordzijde afsluiten en alleen als fiets- en wandelroute handhaven.
- Bestrating aan de westkant omleggen, zodat extra ruimte bij het plein kan worden getrokken met een permanent terras als versterkte ontmoetingsvoorziening.
- Meer gebruiksgroen-oppervlak aan de zonzijde van de Thomsonlaan en de Ieplaan, met veel verschillende, schaduwgevende bomen.
- Ruimte voor dit groen in beide straten creëren door tweerichtingsverkeer aan de schaduwzijde.
- Verloren parkeerruimte compenseren met parkeerhavens en speciaal in te richten parkeerruimtes elders in de buurt.
- Speelvoorzieningen voor kinderen inrichten met onderhoudsplan, met name aan de Thomsonlaan.
- Natuurlijke water-infiltratie en tijdelijke regenwateropslag om effecten van klimaatverandering mee op te vangen.
- Dichte, hoge hagen plaatsen langs de Laan van Meerdervoort, tegen verkeershinder.
- Karakteristiek element plaatsen op goed zichtbare plek als publiekstrekker, zoals sculptuur of muurschildering, fontein of een zeer grote, speciale boom.
- De viskiosk daartoe verplaatsen, aanpassen, en/of van functie veranderen.
- Een permanent klein podium plaatsen