Dagvoorzitter Jonneke Stans heet de groep welkom. Deze eerste bijeenkomst staat in het teken van kennismaken en de vraag verkennen. Tijdens de tweede bijeenkomst, op zaterdag 26 oktober, gaat de groep op excursie door de wijk. Het is fijn als zoveel mogelijk deelnemers een fiets mee kunnen nemen, zodat we ook naar plekken verder weg kunnen.
De hoofdvraag van dit beraad is: Wat vind jij belangrijk als de gemeente de straten en pleinen vernieuwd?
We vinden het belangrijk om te benoemen dat een buurtberaad in het teken staat van dialoog, niet van debat. Daarom spreken we met elkaar af:
· Ieders inbreng doet ertoe
· Luister naar de ander
· Kijk of iedereen aan de beurt is gekomen
· Spreek over jouw eigen ervaring, niet ‘in het algemeen’.
· Zoek naar overeenstemming
Om de deelnemers van het beraad te ondersteunen is een informatieboekje gemaakt. In dit boekje vind je een opsomming van de belangrijkste gemeentelijke ambities en kaders. In de presentatie van Klaas Hilverda van de gemeente volgt meer informatie over het gemeentelijk beleid en de rol van het beraad.
Een aantal exemplaren van het boekje met achtergrondinformatie is uitgedeeld. Online is het boekje te vinden op website Operatie Bomenbuurt of via het platform Publieke Dialogen (dit is alleen bereikbaar voor deelnemers Buurtberaad). Hier kun je doorklikken naar de relevante beleidsdocumenten. In het fysieke exemplaar is dat niet mogelijk. Volgende bijeenkomst zorgen we ervoor dat iedereen die dat wil een fysiek exemplaar kan krijgen.
In elk groepje krijgt iedereen 1 minuut de tijd om zichzelf voor te stellen. Hoe heet je? Hoe lang woon je hier al? En wat maakt jou een bijzondere bomenbuur?
Daarna maakt iedereen met elkaar kennis in de vorm van een bingo. Zie bijlage.
Wethouder Robert Barker, Buitenruimte, dierenwelzijn en milieu is aanwezig om de deelnemers toe te spreken en de opdracht aan het burgerberaad toe te lichten. De wethouder meldt dat de vervanging van het riool een moment is om de inrichting van de Bomenbuurt nog mooier te maken. De buurt is uitgenodigd om met de gemeente hierover mee te denken. Hoe maak je de wijk kindvriendelijke? Groener? En hoe gaan we om met verkeer? De meningen verschillen hierover. De Bomenbuurt is meer dan 100 jaar oud en komt dus uit een tijd dat er nog geen auto’s rondreden. We moeten keuzes gaan maken in
de openbare ruimte. De bedoeling is om een programma van eisen samen te stellen dat in 10 jaar te realiseren is en waar we 40 jaar mee vooruit kunnen.”
Daarbij is er gelegenheid voor enkele vragen uit het publiek.
De SBOS is actief betrokken bij het Operatie Bomenbuurt. Er vindt op verschillende manieren en niveau's samengewerkt. Enkele leden uit de werkgroepen van de SBOB zullen als expert aansluiten op de tweede bijeenkomst van het Burgerberaad. Daarnaast is er periodiek overleg over de voortgang en proces van de herinrichting. (Voor meer informatie zie bestand ‘Woordje van SBOB’ in de bibliotheek op Publieke Dialogen)
Klaas geeft een toelichting op zijn werk en de vraag aan het burgerberaad. Op de aankomende bijeenkomsten zullen meer gemeenteambtenaren aansluiten waar deelnemers terecht kunnen voor vragen. Over cultuurhistorie is er goede contacten met de verantwoordelijke ambtenaren. Daarnaast is er veel kennis of cultuurhistorie en andere onderwerpen aanwezig bij de SBOB waar we tijdens de bijeenkomsten gebruik van kunnen maken.
Op de kaart mag iedereen diens favoriete en minst-favoriete plekken in de wijk aangeven. Tijdens de excursie gaan dit als inspiratie gebruiken om per thema door de wijk te lopen. De deelnemers zitten volgende keer in een nieuw groepje.
Mis niks en ontdek als eerste het laatste nieuws over je buurt! 🚀