Spring naar inhoud

Bomenbuurtberaad bijeenkomst 3

09 november 2024

Dagvoorzitter Jonneke Stans opent de dag. Het is een bijzondere bijeenkomst, want vanmiddag om 11.30 uur komt de buurt langs. De buurtbewoners komen kijken hoe de plannen eruitzien en mogen feedback achterlaten. Tot 11.30 gaat het beraad aan de gang in dezelfde vijf groepen als de vorige keer: smalle straten, brede straten, straten met middenberm, pleinen en bijzondere plekken. Om de ideeën presentabel te maken, maken de groepen:

· Een schets van hoe het plan eruit zou komen te zien

· Een korte samenvatting van wat er met de plannen bedoeld wordt

· Dilemma’s en discussiepunten

Vanuit de gemeente zijn ambtenaren aanwezig die vragen kunnen beantwoorden aan deelnemers. Dit zijn Tjitte de Jong (landschapsarchitect), Klaas Hilverda (landschapsarchitect), Beate Begon (beleidsadviseur stedenbouw) en Bob Brekelmans (Mobiliteitsadviseur).

Vragen vooraf

Vanuit het beraad wordt gevraagd of het niet slimmer is om toe te werken naar een visie. Dus dat het beraad bepaald hoe ze de wijk graag voor zich zien en dat de gemeente dat uitwerkt in concrete plannen. Enkele deelnemers stemmen in. De zorg bestaat dat de uitkomst van het beraad een wensenplaatje wordt, maar dat het later in de raad afgeserveerd wordt omdat het niet haalbaar is.

Klaas beantwoordt dat een visie vaak bij woorden blijft. Hij heeft geleerd dat het uittekenen helpt om te kijken waar het schuurt. Klaas: “Het is een proces waarbij je nadenkt, uittekent, het idee test en dan weer teruggaat. Het helpt om de visie aan te scherpen.” Ook verzekert hij dat Bob en hij rondlopen om ervoor te zorgen dat er geen plannen gemaakt worden die in strijd zijn met gemeentelijk beleid.

Presentatie maken

Het verzoek is aan de groep om zich weer te verdelen over de thema’s. Er is 1 nieuw onderwerp ten opzichte van vorige keer; namelijk “bijzondere plekken”. De deelnemers die niet in dat groepje gaan wordt gevraagd verder te gaan met de groep waar ze vorige keer aan hebben gewerkt. De groepjes gaan aan de slag met het uitwerken van de plannen. Waar zijn ze het over eens? En welke vragen en discussiepunten willen ze straks voorleggen aan de buurtbewoners?

Bomenbuurten

Om 11.30 uur is het tijd voor de buurt om langs te komen. Maar liefst 108 buurtbewoners kwamen langs om de voorlopige ontwerpen te bekijken! Bij de ingang worden de bomenbuurters ontvangen met informatie over de loting en selectie en konden ze alvast kijken naar de posters die tijdens de eerste bijeenkomst gemaakt zijn. Daarna krijgen de bewoners postkaarten waarop ze feedback of opmerkingen kunnen schrijven en ophangen bij het betreffende thema aan een waslijn. Hiermee gaat het beraad na de pauze aan de slag.

Gesprek op voeten

Na de lunchpauze is het tijd voor een gesprek op voeten. Het doel daarmee is om bewust te worden van veelgehoorde feedback tijdens de gesprekken met buurtbewoners. De vraag is: “Wat heb je veel gehoord tijdens het bezoek?”. Degene die iets noemt stapt naar voren, zegt wat die heeft gehoord, en wie dat ook heeft gehoord, komt erbij staan. Zo krijgen we een indruk wat belangrijke punten waren die de buurt heeft ingebracht met de gesprekken.

Hieronder lees je de opmerkingen die die gegeven werden. Sommige buurtbewoners:

· Denken dat het mobiliteitsplan al vastligt en schrikken daarvan

· Hechten veel waarde aan de huidige structuren en willen en dit graag behouden. Ze laten veel afhangen van het parkeren.

· Hebben de zorg dat mensen die hier niet wonen, toch komen parkeren in de Bomenbuurt.

· Vinden dat een tweede parkeervergunning duurder mag worden.

· Ervaren dat de opgave vooral ligt in groen vs. parkeren.

· Vragen zich af of er wel genoeg ruimte komen voor spelen en ontmoeten

· Maken zich zorgen over het beheer en onderhoud

· Maken zich zorgen over de hoeveelheid zwerffietsen

· Maken zich zorgen over veiligheid, bijvoorbeeld als het gaat om gaten in het wegdek

· Vragen zich af tot in hoeverre het advies van het beraad ook echt overgenomen wordt.

· Maken zich zorgen om hangjongeren

· Vinden dat sluipverkeer en te groot thema is, omdat ze hier zelf niet veel van merken.

· Maken zich zorgen over verkeersveiligheid en te hard rijden.

· Zijn bang dat bij het creëren van eenrichtingsverkeer in smalle straten de straten niet meer goed toegankelijk zijn bij bijvoorbeeld verhuizingen.

· Ervaren lawaai van spelende kinderen op pleinen

· Vinden dat er wel speelplekken zijn, maar dat die lang niet altijd fijn zijn om te spelen vanwege zwerfafval en daklozen.

· Waren erg enthousiast over een plan om door middel van een wandelroute verschillende straten met elkaar te verbinden.

Feedback verwerken

Voor de feedback wordt verwerkt wordt er opnieuw een nieuwe groep toegevoegd die zich bezig gaat houden met zaken die voor de hele buurt gelden: “bomenbuurt- breed”. Het beraad verdeelt zich over deze 6 groepen. Dan is het weer tijd om met de profielen aan de slag te gaan. Iedereen mag een ander thema kiezen dan voor de pauze. In deze nieuwe groepjes gaat het beraad aan de slag met het sorteren van de feedback. Dat begint bij clusteren welke feedback bij elkaar hoort. Dan: welke feedback kan meteen worden opgelost? En over welke feedback moet verder nagedacht worden?

Pitches en bezwaren

Elk groepje mag één iemand naar voren schuiven om in 1,5 minuut de ideeën van de groep te pitchen. Deze pitches zijn gefilmd en zijn terug te zien op het platform

Publieke Dialogen onder ‘bijeenkomst 3’. Alle deelnemers hadden een formulier voor zich waar ze bezwaren en aanvullingen kwijt konden. Na elke pitch was er even de tijd om hier overna te denken. Deze bezwaren en aanvullingen zijn ook te vinden op Publieke Dialogen.

Afsluiting

Na een dag hard werken is om 15.00 het einde in zicht. Maar eerst is er nog tijd voor een rondje vragen en opmerkingen. Daarna wordt iedereen bedankt voor het harde werk en de derde bijeenkomst afgesloten.

Wordt het beraad ook uitgenodigd als de voorstellen in de gemeenteraad worden behandeld?

Dat is inderdaad een heel goed idee. Bij dit soort processen zie je dat het echt iets met een raadsbespreking doet als de betrokken inwoners ook aanwezig zijn.

Afspraak: Deelnemers van het beraad krijgen tegen die tijd een uitnodiging.

Ook legt de gemeente de het programma van eisen aan deelnemers voor als er voor 80/ 90 procent -versie ligt.

Kunnen we meer informatie krijgen over de parkeerdruk?

Mobiliteitsadviseur Bob Brekelmans is volgende bijeenkomst weer aanwezig en kan meer vertellen over de huidige parkeerdruk, en de verwachtingen van het invoeren van bepaalde parkeerrestricties. Dit gaat op de agenda voor komende bijeenkomst.

Hou mij op de hoogte

Mis niks en ontdek als eerste het laatste nieuws over je buurt! 🚀

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit project:

Login om verder te gaan

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief





Geef mij een nieuwe code

Annuleren