Spring naar inhoud
Terug naar overzicht

De MiniParken krijgen vorm!

Toegevoegd op 24 mei 2022

Hoezee, de twee MiniParken voor de Bomenbuurt krijgen vorm! Wat is er inmiddels bedacht en ontworpen door de startups en de bewoners? Een maxi update over de MiniParken.

Voor de Beukstraat en Elsstraat wordt op dit moment een MiniPark ontworpen. Een MiniPark is een tijdelijke leuke en gezellige plek op een parkeerplaats, waar Bomenburen zó enthousiast van worden dat ze daarvoor ruimte in de straat maken.  
 
In de vorige blog over Operatie MiniPark hebben de twee startups CitySparks en Better Future Factory, die samen met een aantal bewoners een MiniPark aan het ontwerpen zijn, zich voorgesteld. Nu is het tijd om een tipje van de sluier op te lichten: wat is er inmiddels bedacht en ontworpen? 
 
In april en mei zijn per straat in twee aparte workshops op creatieve wijze de ideeën voor een MiniPark bij de bewoners opgehaald. Hieronder een kort verslag van wat dat heeft opgeleverd!  
  
  

MiniPark Beukstraat – plek voor groen 

Een groene fijne plek waar kinderen een spelletje spelen en buren gezellig met elkaar kletsen. In de zon of schaduw, staand of misschien wel loungend op een schommelbankje. Dat is wat een aantal bewoners in de Beukstraat letterlijk en figuurlijk wel zien zitten.  
 
Tijdens de workshop, op een mooie zonnige zondagmiddag in april, raakten buren – én buurkinderen – met elkaar in gesprek over wat er in de straat ontbreekt. En hoe het beter zou kunnen.  
 
De parkeerdruk is hoog. De een ervaart dat als lastig, de ander heeft er minder moeite mee. Rekening met elkaar houden helpt. Zo moeten de kruizen voor de autogarage vrijgehouden blijven, omdat de poort 24/7 bereikbaar moet zijn. Maar voor een uitzondering is de garagehouder altijd wel te spreken. In goed overleg is veel te bereiken. Dan is het ook fijn als je elkaar kent. 
 
Als mensen die dat kunnen en willen een auto zouden delen, dan zou dat veel ruimte schelen, want gemiddeld staat 95% van de tijd een auto stil. Ook de vele fietsen op straat vallen op. Veel Bomenburen hebben in huis geen plek voor stalling. Of kunnen hun tweewieler niet een trap opsjouwen. Het pleintje onder die fantastisch grote boom staat vol met overvolle fietsenrekken. Kan dat niet anders? 
 
De straat ziet er ook best stenig uit. Het is een mooie straat, maar meer groen zou fijn zijn. Dat is ook beter tegen hittestress en wateroverlast.  
 
Niels Grootjans van CitySparks is met zijn collega’s met de info uit de workshop aan de slag gegaan. Er ligt inmiddels een mooi MiniPark concept klaar. Nieuwsgierig geworden? Bekijk onderaan de planning.  

MiniPark Elsstraat – Groen en samen delen  

Voorafgaand aan de workshop MiniPark Elsstraat hebben we in april eerst met een groepje bewoners gesproken dat tegen het tijdelijk opheffen van de parkeerplek is. Dat was een pittig maar eerlijk gesprek. Het heeft heel veel nuttige informatie opgeleverd, over wat in de straat en in de buurt zou kunnen worden verbeterd.  
 
Ook is gesproken hoe Operatie Bomenbuurt daaraan kan bijdragen. De rioleringsvervanging biedt namelijk kansen. Op de eerste plaats is de communicatie belangrijk. Door de nieuwsbrief en zichtbare activiteiten wordt duidelijk wat er allemaal gaande is en waarom. En vooral, welke kansen er voor de bewoners zijn om de buurt te verbeteren!  
 
Net als in de Beukstraat is de parkeerdruk in de Elsstraat hoog. Hoe lossen we dat op? Operatie MiniPark zet aan om daarover na te denken én te praten, en om te ervaren wat het betekent als er – tijdelijk – ruimte wordt gemaakt voor zaken in de straat waar de bewoners blij van worden.  
 
 
Een tweede groepje bewoners heeft zich onder leiding van Better Future Factory een avondje in mei verplaatst in allerlei typen bewoners. Ouderen, kinderen, studenten, de buren uit het buitenland, een jong gezin, of mensen die niet zo goed ter been zijn, ze kwamen allemaal ‘voorbij’. Wat vinden zij belangrijk in de straat? 
 
Sommige buren ontmoetten elkaar die avond voor het eerst. Dat is eigenlijk wel gek. En leuk dat dat nu alsnog gebeurt. Een plek voor ontmoeting bleek een belangrijk aspect voor het MiniPark ontwerp, en dan het liefst een groene. Dat ziet er vrolijk uit en nodigt uit om er even te zijn. Vooral als je daar stekjes en recepten met elkaar zou kunnen delen. Of een boek kunt ruilen.  
 
Omdat de bewoners last hebben van – rokende –  mensen die bij de portieken rondhangen, ligt de nadruk van dit MiniPark niet op het zitten. Daar heeft Bart Bleijerveld van Better Future Factory een slimme oplossing voor bedacht. En ook voor het watergeven van de stekjes! 
 
Ook voor dit ontwerp houden we de spanning nog even vast. Benieuwd naar de planning? Bekijk ‘m hieronder. 
 

Wat is het plan  

De ontwerpen van de twee MiniParken worden bij de gemeente eerst nog getoetst op veiligheid, kwaliteit en onderhoud. Want we willen natuurlijk wel dat alles heel, schoon en veilig blijft, ook al staat een MiniPark maar tijdelijk in een straat. Met die adviezen gaan de ontwerpers verder, en bereiden ze zich voor op het aanleggen van hun creaties in de straat.  
 
De MiniParken worden begin juli in de Beukstraat en de Elsstraat geplaatst. Alle bewoners van de straten krijgen een brief met daarin informatie over wat, wanneer, waar en hoe. Ook wordt het contactadres gemeld, voor als er vragen of opmerkingen zijn.  
 
In september worden de MiniParken met de bewoners geëvalueerd en wordt afgesproken wat ermee gaat gebeuren. Misschien zijn er wel andere straten die ook een MiniPark ‘op bezoek’ willen hebben! 
 
Wil je weten wanneer je precies de MiniParken kunt bewonderen en als eerste op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Operatie Bomenbuurt! 

Deel dit artikel:

Login om verder te gaan

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief

Geef mij een nieuwe code

Annuleren