Spring naar inhoud
Terug naar overzicht

Samen praten over het Mobiliteitsplan op de informatieavond

Toegevoegd op 21 juni 2022

Maandagavond 20 juni stroomden zo’n 80 Bomenburen naar het puntje van de wijk voor de informatieavond Mobiliteitsplan in de Houtrustkerk. Daar hoorden ze meer en konden in gesprek gaan over het plan, samen met hun buren van de klankbordgroep, specialisten en de gemeente. Een verslag van een gezellig drukke en geslaagde avond.

De tuin van de Houtrustkerk oogde met al zijn bloeiende bloemen uitnodigend. Ook bij binnenkomst werden Bomenburen hartelijk verwelkomd. Onder het genot van een kopje koffie of thee kon je in de kerk de plannen bekijken voor een veiligere en fijnere buitenruimte. Er stond ook een heel team van Operatie Bomenbuurt klaar om vragen te beantwoorden én in gesprek te gaan met de aanwezigen. Want niet alleen het concept plan, ook de dialoog erover was deze avond o zo belangrijk.  
 
Benieuwd waarom en hoe het Mobiliteitsplan wordt gemaakt? Ontdek er hier alles over.  

Het Mobiliteitsplan in een notendop 

In het Mobiliteitsplan staan plannen om bewoners op een andere manier te laten bewegen in de wijk en wordt er gekeken naar hoe je het verkeer organiseert en regelt, zodat er meer ruimte ontstaat voor andere dingen. Denk aan toegankelijkheid, verkeersveiligheid en groen. Middelen zijn bijvoorbeeld beter gereguleerd fietsparkeren, eenrichtingsverkeer en knips. Een knip is een wegafsluiting tegen sluipverkeer waar alleen voetgangers en fietsers langs kunnen en is bedoeld voor de verkeersveiligheid.  
 
Benieuwd naar de panelen? Bekijk ze hier digitaal. 

Wat de Bomenburen vinden 

Wat vonden de bezoekers van deze avond? En van het Mobiliteitsplan?

Martin de Roode en Nico van der Velden wonen in de Egelantierstraat: 
Martin: “Ik vind het een zeer goed georganiseerde avond, alleen ik hoop dat de ambtenaren luisteren naar de bewoners die kritiek uiten op de plannen die er nu liggen, want we zijn niet met alles tevreden wat hier zo wordt aangekondigd. Er zitten dingen bij waar we ons zorgen over maken.” 
Nico: “Hier is een helder en duidelijk verhaal neergezet en er staan overal mensen die uitleg geven. Dat is erg fijn. Wat ik ook heel plezierig vind is dat ze het willen aanpakken per straat en samen met bewoners willen bekijken wat daar nodig is.” 

Christina Pezzoli en Marcel Ronckers wonen in de Elsstraat: 
Christina: “Ik vind het leuk dat dit gedaan wordt. Het geeft een leuk beeld. En je komt ook in gesprek met je buren. Over het plan heb ik mijn bedenkingen. Mijn angst is dat dit al vaststaat en dat wat we er ook van denken het gewoon uitgevoerd gaat worden. Ik twijfel of het verkeer hiermee luwer wordt. We krijgen zo ook meer problemen om thuis te komen, dat is wat er gaat gebeuren. De plannen gaan veel over eenrichtingsverkeer en groen maar ik had gehoopt op een bredere aanpak: de Bomenbuurt is geen eiland, we zijn een wijk in de stad. De aan- en uitvoerwegen voor bewoners en vrachtverkeer, daarvoor wordt het met deze ideeën lastiger. En dat vind ik jammer.”  
Marcel: “Niets meer aan toe te voegen!”

Joost van Nes woont in de Berberisstraat. 
Joost: “Goed georganiseerd! Heb met verschillende mensen gesproken, dat vond ik fijn. Het Mobiliteitsplan vind ik heel goed. Van mij mag er wel een grote transitie plaatsvinden in de wijk. Mijn fiets kan ik nergens kwijt. Een stukje vergroening zou ik ook fijn vinden en minder auto's, gewoon de wijk inrichten naar modernere maatstaven. Meer ruimte voor (groen)beleving en de fietser/voetganger.”  

What’s next? 

Pauline van den Broeke, projectleider van Operatie Bomenbuurt, is enthousiast: “Het was een goede informatieavond! We hebben veel Bomenburen gesproken en ze hebben massaal input gegeven. De volgende stap is alle feedback bekijken en daarna ook nog met de scholen en ondernemers spreken.”  
 
“Het Mobiliteitsplan komt in het Plan van Aanpak van Operatie Bomenbuurt. Met Operatie Bomenbuurt willen we samen met de buurt via een herinrichting ruimte maken voor een fijne wijk. Het Plan van Aanpak heeft een akkoord nodig van het college en de raad. Het is dus nog niet zeker dat we aan de slag kunnen met herinrichten, maar ik heb goede hoop dat dat wel gaat gebeuren.”  
 
“Het verkeerscirculatieplan, een onderdeel van het Mobiliteitsplan dat gaat over hoe het verkeer moet gaan rijden, gaat wél zeker door. Dat wordt uitgerold tijdens de rioolvervanging in de Bomenbuurt. Maar het gaat wel allemaal iets langer duren dan verwacht: de rioolvervanging is vertraagd tot zeker medio 2025 door leveringsproblemen en capaciteit van aannemers.” 
 
Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief. 

Deel dit artikel:

Login om verder te gaan

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief





Geef mij een nieuwe code

Annuleren