Spring naar inhoud
Terug naar overzicht

Wie de makers van de MiniParken zijn

Toegevoegd op 14 maart 2022

MiniParken maken ruimte in de buurt om te leven. Deze kleine autoloze oases passen precies op een parkeerplaats en kleuren de wijk groener.

MiniParken maken ruimte in de buurt om te leven. Deze kleine autoloze oases passen precies op een parkeerplaats en kleuren de wijk groener, socialer en/of vrolijker. Via Operatie Bomenbuurt worden in overleg met buren er 2 tijdelijk geplaatst in de wijk. Maar wie zijn de bouwers van deze MiniParken en waar komen hun creatieve ideeën vandaan? Tijd om kennis te maken met Citysparks en Better Future Factory. 
 
Nog even voor wie het heeft gemist: aan het begin van het jaar kozen Bomenburen, SBOB en de gemeente 2 startups die elk één MiniPark gaan bouwen in de wijk. Tot 7 maart kon je je opgeven om kans te maken op een tijdelijk MiniPark voor de deur.  
 
 

Citysparks 

“Ontwerp is belangrijk, maar niet het startpunt", vertelt Niels Grootjans van Citysparks. “Wij focussen ons op het maken van plaatsen waarin mensen zich verbonden voelen met hun gemeenschap en leefomgeving. Een MiniPark is dé plek waar mensen op een gemakkelijke wijze kunnen ontspannen, zitten, liggen, ontmoeten, kijken en spelen". De initiatiefnemer is een urban designer en sociaal-geograaf met een passie voor ‘happy places'.  
 
Die blije plaatsen worden gemaakt "volgens de pizzamethode”. Niels: “Je begint met een goede bodem, je fundament/casco. Daarna kies je de ingrediënten, dat zijn de wensen vanuit de buurt. Tot slot voeg je toppings toe, denk aan kleine buurtservices. Technische oplossingen zijn niet altijd beter: vaardigheden en interesses uit de buurt kunnen een ontwerp vaak véél beter maken. Zo ontstaan mooie dingen, zoals een klein bibliotheekje of een kruidentuintje met - digitale – informatie over hoe zoiets groeit en bloeit." 
 
Voor de realisatie van het MiniPark werkt Citysparks samen met onder andere Haagse stadsmakers.  

Better Future Factory 

Better Future Factory is een ingenieursstudio die knettergoed is in producten maken van duurzame kunststof. “Op de juiste manier toegepast is het een prachtig materiaal,” aldus BFF. Het team bestaat uit idealisten die de wereld een stukje mooier willen achterlaten. Daarom zijn hun mantra’s “circulaire economie” en – als echte Rotterdammers – “niet lullen maar poetsen”. 
 
Ze houden van afval omtoveren in iets bruikbaars en duurzaams. Zoals oude kunstgrasvelden verwerken tot een vlonder die onderhoudsvrij 50 jaar meegaat én weer hergebruikt kan worden – hoe groen wil je het hebben? Maar hun ontwerpen moeten ook eenvoudig zijn en gemak opleveren. Daarom is zo’n vlonder binnen een kwartiertje te plaatsen, en is de basis voor een MiniPark dus zó gelegd. 
 
Hun eerste ervaringen deden ze op in Rotterdam. In de zomer van 2021 werden er vlonders geplaatst voor extra terrasruimte voor de horeca. Met succes. BFF kijkt ernaar uit om samen met de buren in de bruisende Bomenbuurt deze modules verder te ontwikkelen tot een MiniPark. 

Wat is het plan 

Deze maand worden de gelukkigen gekozen die tijdelijk een fijn plekje voor de deur krijgen in de Bomenbuurt. Daarna mogen ze samen met of Citysparks of Better Future Factory een Minipark realiseren. In mei/juni worden de eerste concepten geplaatst. We kijken uit naar het resultaat en houden jou er natuurlijk van op de hoogte, zodat je ook even op bezoek kunt! 
 

Deel dit artikel:

Login om verder te gaan

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief

Geef mij een nieuwe code

Annuleren