Spring naar inhoud
Terug naar overzicht

Het Plan van Aanpak: en dan?

Toegevoegd op 28 juni 2022

Met Operatie Bomenbuurt willen we samen met de buurt via een herinrichting ruimte creëren voor een fijne wijk. Hiervoor maken we een Plan van Aanpak. Maar wat is dat plan precies? En wat wordt ermee gedaan? Pauline van den Broeke, projectleider Operatie Bomenbuurt, legt alles bevlogen uit.

Wat is het Plan van Aanpak precies? 

“Het is een beschrijving van wat we, als gemeente, allemaal gaan doen om de herinrichting van de Bomenbuurt vorm te geven vóórdat we die gaan uitvoeren. Met het Plan van Aanpak maken we het proces duidelijk, hoe we het gaan doen. Voordat de schop de grond in gaat moet er eerst een ontwerp worden gemaakt van de openbare ruimte. De keuzes die dan gemaakt worden hangen af van het beleid en de ambitie van de gemeente, maar ook van de wensen van de Bomenburen, scholen en lokale ondernemers. Het belangrijkste is dat we de problemen die nu worden ervaren oplossen.”  
 

Waarom is dit belangrijk? 

“We vinden het belangrijk om integraal te werken. Dat betekent dat we dus ook Bomenburen, lokale ondernemers en andere belanghebbenden zoals de scholen willen betrekken. Dat staat allemaal beschreven in het Plan van Aanpak. Want we moeten wel vanaf het begin samen erkennen wat de problemen zijn in de buurt en samenwerken aan de oplossing. Ook vinden we het belangrijk dat alle oplossingen voor een toekomstbestendige openbare ruimte als één geheel worden uitgevoerd. En niet dat we allemaal verschillende dingen gaan doen waarbij het onduidelijk is waarom we dit doen. Belangrijk is ook dat we voetgangers en fietsers écht de ruimte gaan geven.”  
 

Wat wordt ermee gedaan? 

“We willen het Plan van Aanpak als voorstel naar de gemeenteraad sturen en dat de raad een besluit neemt over de manier waarop we de herinrichting aan willen pakken. Er moet ook duidelijk zijn hoeveel budget er beschikbaar is voor de herinrichting, want dat bepaalt wat we allemaal kunnen doen.” 
 

Wat kunnen we verwachten (komende tijd) met het Plan van Aanpak? 

“Komende tijd wordt er niet veel gedaan. Het is zomervakantie en dan ligt de besluitvorming bij de gemeente stil. Na de zomer wordt de besluitvorming van het Plan van Aanpak voorbereid. Dat is een heel proces en moet zorgvuldig gebeuren. Voor de bewoners is dat vervelend, want dan horen ze niet veel en lijkt het of alles stil ligt. Ondertussen gaan we wel het Mobiliteitsplan verder uitwerken en de reacties van de bewoners tijdens de informatieavond verwerken. Daarnaast bereiden we de werkzaamheden voor voor als het Plan van Aanpak wordt goedgekeurd door de gemeenteraad. Denk aan gesprekken met de scholen en de ondernemers over de consequenties van het Mobiliteitsplan.” 
 

Wat kunnen we verwachten (komende tijd) van Operatie Bomenbuurt? 

“Operatie Bomenbuurt houdt in: verbeteren van je wijk. Dat kun je nu al zelf door mee te doen aan Operatie Steenbreek en aan het NK Tegelwippen. Of door netjes je fiets te parkeren zodat de stoep beter begaanbaar wordt. Maar ook worden de Miniparken geplaatst en andere mobiliteitsexperimenten voorbereid, zoals de Hubs. Als Bomenburen zelf ideeën hebben moeten ze ook zeker contact zoeken. Dan kijken we of we daar samen in op kunnen trekken.”  
 

Wat vind jij van het project Operatie Bomenbuurt tot nu toe? 

“We zijn veel in gesprek geweest met Bomenburen over het Mobiliteitsplan, de Probeerdag Deelvervoer, de straatgesprakken over de Miniparken en door te overleggen met de SBOB. We willen veel contact maken zodat we weten wat er speelt in de wijk. En we hebben ook veel gehoord over wat er beter kan. Dat heb ik als erg positief ervaren. Ook als mensen geschrokken zijn door de ideeën en/of er boos van worden. Juist dan is het goed om contact te zoeken met ons. Want in gesprek worden veel dingen duidelijk die wij als gemeente niet meteen zien. Ik vind het erg leuk om met mensen te praten die aangeven wat ze belangrijk vinden. We kunnen het niet iedereen naar de zin maken, maar we moeten wel luisteren.”  
 

Wat verwacht/hoop jij dat er gaat gebeuren? 

“Ik hoop dat de gemeenteraad Operatie Bomenbuurt net zo belangrijk vindt als wij. En dat we met dit project verder kunnen gaan om de Bomenbuurt leefbaarder te maken. Stel je voor dat de openbare ruimte zoveel verbetert dat mensen (jong en minder jong) er heel tevreden over zijn en dat de wijk nog geliefder wordt. Het lijkt me ook geweldig om dat samen met Bomenburen, ondernemers en de scholen te doen.”  
 
Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief. 
Vragen, tips en/of suggesties? Mail naar operatiebomenbuurt@denhaag.nl.  

Deel dit artikel:

Login om verder te gaan

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief





Geef mij een nieuwe code

Annuleren